Consumer Reports: Najbolji i najgori u auto svetu

Consumer Reports je objavio listu najboljih i najgorih automobila na tržištu. U ovom izboru od presudne važnosti su, osim performansi samog vozila, i njegova pouzdanost, kao i zadovoljstvo vlasnika. Svoj komentar o vozilu dalo je više od 230.000 korisnika sajta, dok je izbor uzeo u obzir pouzdanost na bazi prijavljenih kvarova od strane čak 740.000 korisnika.

Ako krenemo od najniže klase pobednici su Honda Fit (Jazz) za gradski mini, Subaru Impreza je prvi izbor u konkurenciji kompaktnih automobila, dok je potpuno očekivano Toyota Camry najbolja limuzina srednje klase. Sledi Chevrolet Impala kao najbolji veliki automobil.

Kod terenaca je Subaru Forester najbolji mali SUV, dok je Lexus RX broj 1 u konkurenciji luksuznih SUV-ova. Prvo mesto u konkurenciji modela srednje veličine osvojila je Kia Sorento. I da, Ford F-150 je i dalje najbolji pick-up model.

Najbolji jeftini sportista do 40.000 USD je Mazda MX-5, a na suprotnoj strani je Toyota Sienna kao najbolji monovolumen.

Gledano po markama apsolutni pobednik je Audi, kome ni Dieselgate nije naškodio. Slede ga Subaru i Lexus, koji odlične ocene imaju za sve modele. Društvu odlikaša pridružili su se Porsche na 4. mestu i BMW na 5. poziciji. Inače, kada bi Bavarci imali zadovoljnije kupce lako bi prošli na više pozicije. Konkretno, Lexus se pokazao najpouzdanijim, dok je BMW najbolje prošao u testovima vožnje. Ako se pitate gde je Mercedes reći ćemo da je posrnuo do 14. mesta.

Zanimljivo je pogledati i koje se kompanije proteklih godinu dana nisu proslavile. Na 5. mestu je Chrysler kao deo FCA grupacije. Najlošija strana im je ispodprosečna pouzdanost, a zatim i činjenica da ni jedan njihov model nije stigao blizu vrha tabele. Još gore je prošao Land Rover, koji ima iste probleme, a i jedini je (isključivo) evropski proizvođač na neslavnoj lestvici.

  1. mesto upisuje Mitsubishi, i to uprkos natprosečne pouzdanosti. Loše ocene testova pojedinih vozila bile su preveliki teg. Drugo i prvo mesto najgorih brandova osvaja Fiat Chrysler grupacija, odnosno Jeep i Fiat.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Auto.blog.rs / Audi