Akrapovič

 

 

 

Priča o kompaniji Akrapovič je priča koja spaja strast i želju da se napravi najbolji mogući proizvod i samo sa jednm ciljem, a to su što bolje performanse.

Sve je počelo pre 25 godina, kada je Igor Akrapovič zajedno sa grupom entuzijasta osnovao firmu, verovatno i ne sluteći koliki značaj imati u industriji, kao i da će jednog dana zapošljavati 850 radnika.

Šest dugih godina je prošlo pre nego što je Akrapovič ponudio svoj prvi ultral-laki izduvni sistem kupcima. Izduv je iste godine dobio i priznanje od nemačkog TUV-a, nakon što je testiran na čak 17 različitih motocikala.

Već godinu dana nakon toga, stiglo je veliko ulaganje, a vrhunski rezultati su bili tik iza ugla. Stigli su 2000, sa prvom WSBK titulom, koju je za Hondu osvojio Kolin Edvards. I to je bio početak novog doba, potražnja za Akrapovičem je porasla, samim tim i proizvodnja, što je za posledicu imalo izgradnju veće i savremenije fabrike, 2004. godine.

Te godine je napravljen veoma smeo korak, zajedno s Yamahom. Novi MT-01 je dobio Akrapovič titanijumski izduvni sistem i to u standardnom paketu opreme. Godinu dana kasnije, predstavljen je, sada prepoznatljivi, heksagonalni dizajn, koji danas kopiraju mnogi drugi proizvođači.

Od 2007. do 2009. je trajala izgradnja najsavremenije laboratorije za metalurgiju i merenja, koja je kompaniji omogućila detaljnu kontrolu materijala korišćenog u proizvodnom procesu.

  1. će u Akrapoviču i te kako pamtiti, jer su vozači sa njihovim izduvima trijumfovali u sve tri GP kategorije: Lorenco u MotoGP, Mark Markes u Moto2 i Sandro Korteze u Moto3.

Akrapovič je 2014. dobio Red Dot nagradu za Evolution Line titanijumski izduvni sistem, napravljen za Ducati 1199 Panigale.

Polako, ali sigurno, Akrapovič postaje važno ime i u svetu četvorotočkaša, nastavljajući da ispisuje uspešne stranice svoje istorije. Nije loše za jednog 25-godišnjaka.